Je moet er wel rekening mee houden dat, terwijl je bezig bent aan je eigen houding en zit te werken, je rijtechniek eerst wat achteruit zal gaan. Dit komt omdat je je eigen lichaam aan het heropvoeden bent en een nieuw bewegingspatroon aanleert. Hierop zal je paard ook anders op reageren. Dit kan frustrerend zijn en helemaal niet voordelig als je net in het wedstrijdseizoen bent. Maar met volharding zal je paard gewent geraken aan je nieuwe houding, balans en rijtechniek. Je “nieuwe” onafhankelijke zit ervoor zal zorgen dat je veel beter zal presteren dan voorheen in je “oude” zit.
51099633_2156550921033130_1752651818489348096_n

Laat ons dus eens nadenken over de basis en over wat ervoor zorgt dat een ruiter goed in balans is. Neem nu bijvoorbeeld Charlotte Dujardin. Naast het feit dat ze veel talent heeft, werkt ze dagelijks heel hard aan haar houding. Ze heeft een goede “verticale balans” en “neutral spine” positie, haar lichaam is sterk en soepel, en ze geeft de correcte hulpen. Ze kan al haar lichaamsdelen afzonderlijk en in controle bewegen, zonder haar balans te verliezen. Dit kan je enkel door hard te trainen aan je bespiering, balans en symmetrie. Daarom doet zij heel veel aan Pilates en volgt ze intensieve begeleiding van een ruitersport fysio.

Een paard zal vaak proberen te compenseren voor de fouten van de ruiter. Dit zal zich reflecteren in de balans van het paard, zijn bewegingspatroon en tot slot ook in zijn prestaties. Na een tijdje “er toch doorheen te rijden” zal hij er rugpijn van krijgen, of andere gedrags- en of orthopedische problemen, waardoor hij een “chronische” patiënt wordt voor je osteopaat of dierenarts. Dit zal je belemmeren om naar een hoger niveau te trainen en om je echte potentieel te bereiken.

Het is niet voor elke ruiter of amazone weggelegd om automatisch en natuurlijk in de juiste houding te zitten. En zelfs al denk je recht te zitten, is dit in de realiteit soms niet het geval. Eenmaal je bewust bent indien je recht of scheef zit, en welke je voorkeur kant is, kan je beginnen met aan je houding te werken. Een goede professionele begeleiding en bewust oefenen zal je helpen uit je oude bewegingspatroon te komen. Eenmaal je je houding hebt verbeterd in halt (neutral spine, romp, handen en benen) kan je beginnen oefenen in stap, doorgezeten draf en galop. Elke verbetering in jouw eigen balans en meegevendheid zal door je paard sterk geapprecieerd worden. Gedaan met wiebelende benen en armen en met het bonken in je zadel of met sleuren in de mond van je paard.

Heb je de mogelijkheid om te trainen op een paardensimulator zoals wij in onze studio hebben bij Equiphys, dan zal je ondervinden dat de lessen en oefeningen op de simulator, evenals de Equipilates oefeningen, van onschatbare waarde zijn ter verbetering van je houding en rijprestaties.

Een Bridle & Ride team-member : 

Joëlle Steyt © | http://www.equiphys.be | 0479.23.00.59 | Joëlle@equiphys.be